Despre noi

O scoala pentru toti, o scoala pentru fiecare!


Şcoala noastră are misiunea de a asigura tuturor elevilor o educaţie de calitate centrată pe nevoile lui de formare astfel încât tânărul de mâine să se poată adapta cerinţelor profesionale ale societăţii române sau europene.

Despre noi

Școala Gimnazială „Lazăr Tâmpa” Almaș este o instituție de învățământ obligatoriu din județul Arad, cu personalitate juridică, ce școlarizează 179 elevi începând cu clasa pregătitoare și terminând cu clasa a VIII-a, la care se adaugă 58 copii de vârstă preșcolară din toate satele aparținătoare comunei Almaș. Din cei 179 elevi sunt diagnosticați ca fiind cu cerințe educaționale speciale un număr de 12 elevi, dintre care 10 elevi sunt înscriși în ciclul primar. Cu acești elevi lucrează un învățător itinerant/de sprijin. 6 elevi sunt de etnie rromă (14%). 39% dintre elevi aparțin cultului neoprotestant (penticostal și baptist), ceilalți fiind ortodocși.

Personalul didactic este alcătuit din 4 educatoare titulare cu gradul didactic I, 5 învățătoare titulare cu gradul didactic I, 11 profesori de specialitate (6 titulari și 5 suplinitori). Dintre profesorii de specialitate 3 au gradul didactic I, un cadru didactic are gradul didactic II, 5 cadre didactice au gradul didactic definitiv, iar doi sunt debutanți.

Personalul didactic auxiliar este constituit din secretar și contabil. La buna întreținere și funcționare a activității își aduc aportul un muncitor calificat și 4 îngrijitoare.

Baza materială a școlii este alcătuită din cinci corpuri de clădire (trei pentru grădinițe și două pentru școala situată în centrul comunei Almaș). Școala dispune de un laborator informatizat dotat cu o rețea de 19 calculatoare având conexiune la internet. În toate sălile de clasă există conexiune la internet de tip wi-fi, grație programului ”Internet în școala ta” printre ai cărui beneficiari ne numărăm și noi. Școala mai dispune de un laborator de fizică-chimie, un laborator de biologie, un cabinet de religie, o sală de sport (de tip sală de clasă amenajată pentru orele de sport), 9 săli de clasă, un teren de handbal și o minibibliotecă. Elevii sunt aduși la școală cu microbuzul școlar.

Activitatea școlii din Almaș începe în a doua jumătate secolului al XVIII-lea, în anul 1747, avea local propriu, ceea ce însemna că şcoala nu avea un statut temporar, ci unul statornic, comunitatea dându-şi seama de importanţa pe care o reprezenta existenţa acestei instituţii în mijlocul ei. Prezenţa acestei instituţii în sânul obştii din Almaş a ţinut tot timpul nivelul cultural la o cotă ridicată, fiind, în vremuri grele, apărătoare şi sprijinitoare a limbii române şi a trecutului românesc. Dascălii care au profesat de-a lungul timpului la şcoala din Almaş au fost bine pregătiţi şi au reuşit să impună aici un învăţământ de un ridicat nivel calitativ. Acest lucru se vede şi din calificativele pe care ei le obţin la inspecţii şi din rezultatele bune ale elevilor la examenele de absolvire.

În prezent suntem "O şcoală pentru toţi, o şcoală pentru fiecare!" şi oferim copiilor şi comunităţii pregătirea necesară pentru a obţine reuşite atât în activitatea şcolară, cât şi în activitatea extraşcolară prin participarea la concursuri pe discipline (limba şi comunicare, matematică, ştiinţe, educaţie tehnologică, istorie), concursuri sportive, artistice şi de creaţie, simpozioane şi parteneriate cu alte instituţii (şcoli, asociaţii, biserica, poliţia, comunitatea).

În anul 2010, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Arad și cu Asociația Generală a Învățătorilor din Romania am organizat simpozionul internațional ”Portrete de dascăli”, manifestare care a prilejuit dezvelirea bustului eroului învățător Lazăr Tâmpa, sublocotenent în Garda Națională Română, absolvent al Preparandiei din Arad (1918), născut în Almaș. Școala poartă numele eroului încă din anul 2006, ca omagiu pentru activitatea sa pentru întregirea României Mari.

Membrii organizației au participat la cursuri de formare, printre care „Dezvoltare instituțională prin programul Erasmus+” furnizat de Casa Corpului Didactic Arad, ”Pașaport pentru catedră” (POSDRU/87/1.3/S/54562), ”Școala vine la tine acasă”, ”Scoala activă”, ”Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice prin activități de mentorat” (POSDRU/87/1.3/S/63055),, ”Educație de calitate pentru școlile din mediul rural” , "OSCINT pentru management educaţional preuniversitar" (POSDRU/85/1.1/63376), "Managedu- utilizarea aplicaţiilor de management educaţional"(POSDRU/87/1.3/S/63154), "Cultura sănătăţii şi securităţii în muncă!, "Curs de pregătire în acordarea de prim ajutor", "Abilitatea curriculară a cadrelor didactice din învăţământul primar", "Dimensiuni europene în predarea limbii engleze". Prin participarea la aceste cursuri membrii organizaţiei au dobândit competenţe de conducere şi coordonare, de organizare, îndrumare şi control, de comunicare şi relaţionare, de evaluare, de utilizare a tehnologiilor informaţionale; competenţe ce vizează dezvoltarea instituţională; competenţe în utilizarea tehnicilor de analiză şi evaluare a contribuţiei rezultatelor învăţării la formarea competenţelor cheie, în viziune transdisciplinară; dezvoltarea competenţelor metodologice inovative în managementul clasei; competenţe în proiectarea şi implementarera strategiilor didactice interactive; competenţe în personalizarea demersului didactic pentru atingerea progresului şcolar de care este capabil fiecare elev, competenţe pentru elaborarea diferitelor proiecte internaţionale (prin Erasmus+ - proiecte de mobilităţi, proiecte de parteneriat strategic)